standard

5 dingen die je moet weten over groene stroom

Groene-stroom

Groene stroom is al sinds de jaren ’90 bezig aan een opmars in Nederland, toch zijn er nog steeds veel vragen en onduidelijkheden over groene stroom. Daarom vind je in dit artikel 5 dingen die je moet weten over groene stroom.

Dezelfde stroom als grijze stroom

Groene stroom die bij je thuis uit het stopcontact komt, is dezelfde stroom als grijze stroom. Dat klinkt misschien vreemd, maar het verschil tussen groene en grijze stroom ligt niet bij wat er uit het stopcontact komt, maar bij de manier van opwekken. Groene stroom wordt altijd opgewerkt uit onuitputtelijke bronnen, bij grijze stroom is dit niet het geval.

Verschillende producten

Vaak wordt gedacht dat alle groene stroom hetzelfde is, maar verschillende leveranciers leveren verschillende producten. Dit is afhankelijk van waar de leverancier zijn product inkoopt. Vaak wordt stroom ‘grijs’ ingekocht, om deze te vergroenen met Garanties van Oorsprong. Deze worden verstrekt aan de hand van de hoeveelheid groene stroom die een leverancier opwekt. De beste optie is daarom om je stroom te kopen bij een leverancier die gebruik maakt van windmolens of zonnepanelen.

Onuitputtelijke bronnen

Zoals gezegd zit het verschil tussen groene en grijze stroom in de manier van opwekken. Groene stroom komt uit schone, betrouwbare bronnen die niet uitgeput raken. Volgens de definitie van de overheid zijn wind, water, zon en biomassa de vier energiebronnen die als ‘groen’ beschouwd kunnen worden.

400px-Aandeel_duurzaam

Even duur

Goed nieuws voor de consument is dat groene stroom ongeveer net zo duur is als grijze stroom. Hoewel het opwekken van groene stroom duurder is, wordt dit niet doorberekend naar de consument. De extra kosten worden opgevangen met subsidies dit verleend worden door de overheid.

Stroometiket

Op de jaarrekening en de website van de leverancier is het stroometiket te vinden, waarop de herkomst van de stroom vermeld staat. Vaak is deze informatie echter misleidend, omdat veel leveranciers hun stroom ‘vergroenen’ met Garanties van Oorsprong. Zo mogen leveranciers stroom als ’100% groen’ verkopen, terwijl er in werkelijkheid sprake is van een mix tussen groene en grijze stroom.

Niet alle stroom die als ‘groen’ verkocht wordt, is dus dezelfde stroom. Onderzoek daarom goed waar jouw leverancier zijn stroom inkoopt, als je er zeker van wilt zijn dat je ook echt groene stroom hebt.
Hieronder ziet u nog een video waarin exact wordt uitlegt wat de verschillen zijn tussen groene en grijze stroom.