standard

5 tips om je energierekening omlaag te krijgen

Energiebesparen

Tegenwoordig hebben we steeds meer apparaten in huis die veel energie gebruiken. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om op je energierekening te besparen, in dit artikel vind je een aantal tips over hoe je dat kunt doen.

Energieleverancier

Je kunt het zelf nog zo zuinig aan doen, maar als je energieleverancier hoge prijzen rekent, blijft je energierekening hoog. De eenvoudigste manier om te besparen op de energierekening is dus het zoeken naar de goedkoopste energieleverancier">zoeken naar de goedkoopste energieleverancier. Hiermee kun je enorm veel geld besparen, zonder dat je je gedrag hoeft aan te passen. Hieronder wat tips voor als u wilt gaan overstappen.

Verwarming

Met het zoeken van de goedkoopste energieleverancier alleen ben je er natuurlijk nog niet, er zijn nog veel meer mogelijkheden om te besparen. Eén van die mogelijkheden is door de verwarming standaard een graadje lager te zetten. Hiermee bespaar je gemiddeld 7% op het energieverbruik van je verwarming. Dit loopt nog verder op als je de verwarming ‘s nachts bijvoorbeeld op 15 graden zet.

Voorkom sluipstroom

Ook als je huishoudelijke apparaten uitstaan, verbruiken ze stroom, dit wordt sluipstroom genoemd. Je kunt dit voorkomen door de stekker uit het stopcontact te halen, maar een eenvoudigere oplossing is het gebruiken van een tussenschakelaar. Hiermee kun je de stroomtoevoer naar meerdere apparaten tegelijk uitschakelen.

Wassen

Daarnaast kun je ook bij het wassen eenvoudig geld besparen, door bijvoorbeeld alleen maar volle trommels te wassen en waar mogelijk op lage temperaturen te wassen. Als je de was nog in de droger wilt stoppen, kun je deze het beste eerst laten centrifugeren in de wasmachine. Dit betekent en kortere droogtijd en dus minder energieverbruik.

Verlichting

Het verlichten van je huis kost behoorlijk wat geld, daarom is het belangrijk om de juiste lampen te kiezen. Met energiezuinige lampen, zoals spaarlampen of ledlampen, kun je veel geld besparen. Niet elke soort lamp is in elke situatie even geschikt, vergelijk dus verschillende lampen om te zien welke het meest geschikt is.

Naast de mogelijkheden die in dit artikel genoemd zijn, zijn er nog veel meer mogelijkheden om te besparen op je energieverbruik. Zo kun je letten op het energielabel van apparaten en zijn er nog mogelijkheden om te bezuinigen bij het koken. Meer tips vind je op de site van de Consumentenbond en in de onderstaande video.