standard

Autokeuze de komende jaren steeds groener

tesla-models

Het aantal elektrische en hybride auto’s op de weg is dan misschien nog niet overweldigend groot, er is wel degelijk een stijging waar te nemen die de komende jaren door zal zetten. Die observatie wordt ondersteund door een jaarlijks onderzoek dat KPMG houdt onder 200 belangrijke managers uit de internationale autowereld. Op de vraag wat de komende jaren de bepalende factor zal zijn bij de keuze van een auto, antwoordt 90% van hen dat dit de mate zal zijn waarin een auto zuinig met energie is. De verwachting is nog niet dat de consument massaal in elektrische auto’s zal stappen, maar de blik vooral richt op plug-in hybride auto’s.

Nieuwe technieken trekken nieuwe klanten

Hoewel de consument misschien nog wat meer overtuiging nodig heeft om volledig over te stappen op zuinige auto’s, is dat geloof in de technische sector erachter al veel groter. Daarbij wordt er goed geluisterd naar de redenen waarom de autorijder vaak nog twijfelt. De beperkte actieradius is er daar bijvoorbeeld één van. Dit kan enerzijds opgelost worden door meer oplaadpunten beschikbaar te maken, maar in de techniek van de auto’s zelf is er ook nog wel de nodige winst te behalen. Zo wordt er momenteel veel geïnvesteerd in het ontwikkelen van betere accu’s die niet alleen langer meegaan, maar ook sneller opgeladen kunnen worden.

Weg met dat stoffige imago!

Tot voor kort was zuinig rijden toch nog wel een beetje iets voor milieufreaks die schone lucht belangrijker vonden dan een lekker rijdende auto.  Er komen echter steeds meer elektrische en hybride auto’s op de markt die ook de onverbeterlijke autoliefhebber aan zullen spreken. Kijk bijvoorbeeld naar de Tesla Model S, een auto die niet alleen luxe en stijl uitstraalt maar ook nog eens volledig elektrisch is. Ook merken als Audi, Mercedes en BMW hebben inmiddels elektrische modellen gelanceerd. Stuk voor stuk fraaie exemplaren om te zien, maar ook met onder de motorkap genoeg kracht om van onder de indruk te zijn.

Let wel op de bijtelling

Tot voor kort speelde de bijtelling ook nog een grote rol bij het uitzoeken van een leaseauto. De 0% die geldt voor elektrische auto’s was waarbij erg aantrekkelijk, maar dit zal per 1 januari 2014 veranderen. Zo zullen de auto’s zonder CO2 uitstoot voortaan in de klassen van 4% vallen en gaat er voor veel hybride en andere zuinige auto’s met een uitstoot tot 50 gram per kilometer het tarief van 7% bijtelling gelden. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.