standard

De makkelijkste manier om groener te ondernemen

groen_energie

Wanneer je als ondernemer oog hebt voor de wereld om je heen, dan doe je je zaken natuurlijk het liefst zo milieubewust mogelijk. Vaak wordt dan gedacht dat dit gepaard gaat met dure investeringen als zonnepanelen op het kantoordak of extra isolatie in de muren en onder de vloer. Prima maatregelen uiteraard, maar ook op een wat minder kostbare manier kun je al een groot verschil maken. Door duurzaam in te kopen heb je namelijk ook een positieve invloed op de wereld om je heen.

 

Wat is duurzaam inkopen?

Eigenlijk gaat het hierbij om producten en diensten die je als ondernemer afneemt. Daarbij wordt er naar het milieuaspect gekeken, maar zijn ook sociale omstandigheden belangrijk. Denk maar eens aan de bedrijfskleding die je werknemers dragen. Wanneer je deze duurzaam in wilt kopen let je er bijvoorbeeld op dat deze niet met behulp van kinderarbeid is vervaardigd. Ook gaat het om meer dan alleen de producten die je koopt, maar ook om het productieproces dat erachter zit. Kijk bijvoorbeeld eens of het bedrijf dat je biologisch afbreekbaar toiletpapier levert zelf ook de nodige maatregelen in hun productieproces treft.

 

Werken aan een groter bewustzijn

Het belangrijkste idee achter duurzaam inkopen is dat men zich op deze manier veel bewuster is van de invloed die men zelf heeft. Wie aan de hand van de hiervoor genoemde voorbeelden verder nadenkt, ontdekt dat er tijdens het inkoopprijs eigenlijk al een sneeuwbaleffect van duurzame mogelijkheden kan ontstaan. Niet alleen draagt duurzaam inkopen op die manier bij aan een beter milieu, maar groeit op deze manier ook het bewustzijn onder zowel inkoper als kopers en wordt duurzaamheid een steeds belangrijk onderdeel in het bedrijfsleven.