standard

De plechtige belofte van Patagonia aan Moeder Natuur

patagonia-outdoor-green

Ooit fabriceerde het merk Patagonia uitsluitend gereedschap voor klimmers. Inmiddels is het uitgegroeid tot een van de bekendste merken van outdoor sportkleding. Ongemotoriseerde sporten welteverstaan en sporten waarbij je je als mens dicht bij of zelfs één met de natuur voelt. Het is dan ook geen toeval dat juist Patagonia in 2006 wereldwijd het eerste bedrijf was dat aan de hand van een transparant duurzaamheidsbeleid en initiatieven voor maatschappelijk verantwoord ondernemen hun consumenten opriep gedragen kleding te recyclen.

Patagonia voegt daad bij woord

Wat doet Patagonia precies om de natuur te beschermen tegen de consumptiemaatschappij?

  • 1% van de omzet gaat naar goede doelen.
  • Fabriceren van uitsluitend duurzame kleding, zoals organisch katoen en gerecycled polyester.
  • The Footprint Chronicles: speciaal onderdeel op hun website waar Patagonia informatie publiceert over de duurzaamheidsaspecten van haar bedrijfsactiviteiten, leveranciers, producten en grondstoffen.
  • Samen met eBay hebben ze een platform opgericht waar mensen Patagonia-kleding kunnen ruilen of verkopen.

Maatschappelijk verantwoorde economie

Het meest recente duurzaamheidsinitiatief dat Patagonia heeft gelanceerd heet: The Responsible Economy. Ze gaan op zoek naar een nieuw bedrijfsmodel, een nieuwe manier om de economie in te richten en te laten draaien, waarbij commercieel succes niet langer aan de hand van verkopen worden gemeten. Momenteel verbruiken we anderhalf keer zoveel grondstoffen als deze enkele aarde rijk is. Die trend willen ze geleidelijk om gaan buigen, met behulp van consumenten.

Patagonia-you-are-part-of-it

Waar kunnen we het vinden?

Denk jij dat kleding van Patagonia ook fijner zit, gezien het feit dat voor de productie ervan het milieu zo min mogelijk is belast? Ook in Nederland is Patagonia verkrijgbaar in fysieke of online sportzaken als Bever, maar ook via de algemene (fashion)shops als Zalando en Fashionchick.

We zullen nog veel van Patagonia gaan horen, ook als richtingaanwijzer voor andere bedrijven die nog zoekende zijn binnen de wereld van de duurzaamheid. Wie weet draagt het lezen van dit boek bij aan een groene mindset!