Duurzaamheid niet in de natuur van de mens

Volgens Mark van Vugt, psycholoog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, is het voor veel mensen moeilijk om duurzaam te handelen, omdat het niet in onze natuur zit. De mens heeft eeuwenlang weinig rekening gehouden met de omgeving en langetermijndenken is vaak ver te zoeken.

Duurzaamheid en Mens

Bron: cnx.org

Van Vugt geeft om zijn punt te maken vijf voorbeelden van menselijke neigingen die duurzaamheid in de weg staan:

We stellen onszelf voorop

De mens stelt zichzelf vrijwel altijd voorop en vrijwel iedereen vindt zichzelf en zijn familie belangrijker dan anderen. Wanneer er kansen zijn om een voordeel te pakken ten koste van anderen, dan zullen deze kansen vaak worden aangegrepen.

Alles draait om het nu

De meeste mensen leven in het heden en denken daarbij minder aan de toekomst. We denken op korte termijn en hebben liever nu een kleine beloning dan volgende week wat grotere beloning.

Status is belangrijk

Mensen hechten veel waarde aan status. We vergelijken onszelf altijd met anderen en hoewel we zelf een goed leven kunnen hebben, zijn we minder gelukkig wanneer anderen een nog beter leven hebben.

Na-apen

We zijn een soort van kuddedieren en mensen kopiƫren regelmatig elkaars gedrag. Als anderen iets doen, dan willen wij dat onbewust vaak ook doen.

Denken op kleine schaal

Tot slot is de mens ook slecht in het denken op grote schaal en we kijken meestal vooral naar onze eigen leefomgeving. Wanneer we geen signalen zien dat het slecht gaat inde eigen omgeving, dan denken we dat het allemaal nog wel meevalt.