standard

Hoe kun je zonnepanelen maximaal benutten?

zonnepanelen3

Er bestaat een duurzame energiebron die dagelijks beschikbaar is en die we nog niet optimaal benutten: zonne-energie. Dat is jammer, want er komt een moment dat we niet meer kunnen beschikken over de fossiele brandstoffen als gas, olie en steenkolen. Zonne- en windenergie zijn hele goede alternatieven. Wanneer je zonnepanelen laat installeren, wil je deze natuurlijk ook zo optimaal mogelijk benutten. Maar hoe doe je dat?

Laat je informeren

Op het internet zijn talloze sites met informatie te vinden over hoe een zonnepaneel werkt, wat er bij komt kijken als je ze aan wilt schaffen en hoe je ze het beste gebruikt. Energieleverancier Eneco heeft een handig e-book ontwikkeld waarin dit soort informatie gebundeld is en meer. ‘Zonnepanelen voor Dummies’ is gratis te downloaden, je hoeft enkel je e-mailadres in te vullen. Het is e-book is voor (toekomstige) eigenaren van zonnepanelen het meest complete overzicht met alles over en van zonnepanelen. Zo wordt beschreven hoeveel euro een zonnepaneel écht bespaart, hoe zonnepanelen worden gemaakt en uiteraard ook hoe ze werken.

Zonne-energie gebruiken

De zonnepanelen zijn voorzien van een laagje silicium. Silicium zorgt er voor dat het daglicht wordt omgezet in elektrische energie. De ene dag wek je meer energie op dan andere dagen, dat ligt aan de hoeveelheid zonlicht. Het is dan mogelijk om de energie op te slaan in een accu of de energie via het stroomnetwerk aan de energiemaatschappij terug te leveren. Het zou volstaan om met één zonnepaneel een heel jaar gratis te wassen. Het is ook niet altijd zo dat als je in een land woont waar het bijna altijd zonnig en warm is, je dan meer energie opwekt. Warmte kan namelijk een negatief effect hebben op de stroomopwekking.

Kwaliteit zonnepanelen

De kwaliteit en de levensduur van de zonnepanelen wordt nog steeds verbeterd. Het is mogelijk om het grootste gedeelte van je stroomverbruik zelf op te wekken. Je moet wel nog altijd een aansluiting hebben op het netwerk om wanneer je zelf niet genoeg hebt kunnen opwekken toch verzekerd te zijn van stroom. De leveranciers geven indicaties van een levensduur van circa 25 jaar. Het is nog niet duidelijk of dit gehaald wordt. Wel zijn de kosten voor aanschaf gunstiger voor de consumenten. Door de dalende prijzen voor de fabricage, kun je tegenwoordig een hele zonnestroominstallatie aanschaffen voor een bedrag tussen de 3.000 en 6.000 euro. Enige jaren geleden lag dit bedrag nog rond de 10.000 euro.

Meer weten?

Wie plannen heeft om zonnepanelen aan te schaffen, download het e-book ‘Zonnepanelen voor Dummies’, omdat er wordt beschreven waar je op moet letten bij aanschaf en wat er beslist op een offerte moet staan. Ga ook goed geïnformeerd op zoek naar zonnepanelen. Vul je e-mailadres in en begin met downloaden!

big-eneco