standard

Nederland verovert plek vier op lijst met meest innovatieve landen

Global Innovation Index 2013

Nederland is in 2013 de mondiale nummer vier op het gebied van innovatie volgens de World Intellectual Property Organization (WIPO), Business University Insead en Johnson Cornell University. Daarmee doen we het beter dan vorig, want toen stonden we nog op een zesde plek. De plaats op de ranglijst voor innovatie wordt bepaald aan de hand van een innovatie-index.

Criteria

De innovatie-index wordt bepaald aan de hand van verschillende criteria, zoals de kwaliteit van universiteiten, de politieke structuur, de infrastructuur en de mogelijkheden tot het afsluiten van een (micro)krediet. In totaal werden de gegevens van 142 landen vergeleken en Nederland scoorde vooral goed op de gebieden persvrijheid, internetgebruik, ICT en wetgeving, terwijl het onderwijs een relatief laag cijfer kreeg.

De top drie

De landen die het beter doen dan Nederland zijn Zwitserland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Deze landen stonden ook vorig jaar boven Nederland, Zwitserland en Zweden waren al de nummer 1 en 2, terwijl het Verenigd Koninkrijk van plek 5 naar plek 3 wist te schuiven.

Download de Global Innovation Index 2013 (.PDF)