standard

Olieboringen Shell op Noordpool op lange baan

shell

De olieboringen die Shell wilde uitvoeren in het Noordpoolgebied zijn op de lange baan geschoven. Deze zomer moesten de boringen van het olieconcern in Alaska van start gaan, maar nu is besloten dit uit te stellen. Dit is het gevolg van een aantal flinke tegenslagen die het bedrijf de afgelopen tijd te verwerken kreeg. Dit is dan weer goed nieuws voor organisaties als Greenpeace, die al jaren strijden tegen de olieboringen van Shell.

Ben van Beurden, de nieuwe CEO van Shell, maakte het nieuws. De winstmarges staan onder druk en er moet bespaard worden. In het vierde kwartaal werd de winst van het bedrijf bijna gehalveerd.

Klappen

Shell had het de afgelopen periode behoorlijk zwaar. Zo kreeg het harde klappen te verwerken in de rechtbank. Een Amerikaanse rechtbank besliste vorig jaar dat het bedrijf de verkennende boringen onvoldoende had voorbereid. Ook minister van Binnenlandse Zaken Ken Salazar vond dat de boringen niet konden worden hervat voordat men de overheid en een onafhankelijk auditbureau kon overtuigen over het juiste materiaal en expertise te beschikken.

Grote mislukking

Daarnaast wilde Shell eerder al in het noordpoolgebied starten met boren, maar dit draaide uit op een grote mislukking. De plannen maakten inbreuk op de milieuwetgeving. Daarnaast bleek Shell niet over het juiste materiaal te beschikken om potentiƫle olielekken in te dammen. Een boorplatform raakte ernstig beschadigd toen het op drift raakte en kon maar met veel moeite weer onder controle worden gebracht.