standard

Succesvolle proef onderstreept nut innovatie in duurzame energie

amercentrale

Innovatie op het gebied van duurzame energie wordt door de overheid al jaren gestimuleerd. Er komen steeds meer bewijzen dat investeringen op dit gebied hun vruchten afwerpen. Essent maakte deze week bekend dat een groot consortium succesvol een grootschalige proef heeft uitgevoerd met een innovatieve duurzame energiebron.

In de Amercentrale in Geertruidenberg werd met succes een torrefactie-technologie getest die het mogelijk maakt om groene stroom te produceren. Dit gebeurt met ‘biopellets’ die worden geproduceerd uit biomassa. De proef was onderdeel van het ‘Topconsortium voor Kennis- en Innovatie Biobased Economy’ (TKI BBE).

Biomassa

Het gebruik van biomassa wordt door de Rijksoverheid genoemd als één van de belangrijke zaken die gestimuleerd worden op het gebied van innovatieve duurzame energie. Directeur Nikolaus Valerius van de Nederlandse centrales van Essent onderschrijft dat biomassa een belangrijke spil is in duurzame energievoorzieningen in de toekomst. Het is kostenefficiënt en daarom hechten grote energiemaatschappijen waarde aan het gebruik van deze energiebron. Volgens Valerius is het geslaagde experiment een belangrijke ontwikkeling.

Vervolg

De proef geeft de deelnemers aan het programma de aanzet om te kijken naar vervolgstappen. Men kijkt nu naar de mogelijkheden om grotere volumes biomassa om te gaan zetten in duurzame energie. Dit was ook één van de speerpunten van het Energieakkoord.