standard

Wat houdt een energielabel in?

Energielabels-960x350

Sinds januari 2015 beschikt elk huis over een energielabel en is het hebben van een actueel energielabel zelfs verplicht als je je huis wilt verkopen. Maar wat houdt een energielabel eigenlijk in en op welke punten wordt een huis beoordeeld? Je vindt het in dit artikel.

Klassen

Er zijn verschillende klassen waarin de beoordeling van een woning wordt uitgedrukt. Daarbij is A de beste en meest zuinige klasse, G is de slechtste en minst zuinige klasse. In welke klasse jouw huis wordt ingedeeld, wordt aan de hand van verschillende factoren bepaald. Deze worden hieronder besproken.

energielabel_huis_berekenen_2 (2)

Glas

Allereerst wordt er gekeken naar het soort glas dat in de woning wordt gebruikt. HR++ glas levert hierbij de beste beoordeling op, gevolgd door dubbel glas. Enkel glas zorgt vanzelfsprekend voor een minder goede beoordeling.

Isolatie

Ook de isolatie van de woning wordt op verschillende punten beoordeeld. Er wordt gekeken naar de gevelisolatie, dakisolatie en vloerisolatie. Deze drie punten krijgen een afzonderlijke beoordeling op het formulier, zodat duidelijk is waar nog verbetering mogelijk is. Hieronder een video met uitleg over dakisolatie.

Verwarming

Verder wordt bekeken hoe de woning verwarmd wordt. De meeste woningen zijn voorzien van een CV-ketel, maar een HR+-ketel levert een nog betere beoordeling op, omdat deze energiezuiniger is.

Zonne-energie

Daarnaast wordt bekeken of er zonne-energie wordt opgewekt. De aanwezigheid van zonnepanelen is dus altijd goed voor de beoordeling van de woning. In de video krijgt u uitleg over de mogelijkheden en voordelen van zonne-energie.

Voorlopig en definitief energielabel

Begin 2015 heeft iedereen een voorlopig energielabel ontvangen, wanneer je je woning echter wilt verhuren of verkopen moet je een definitief energielabel aanvragen. Het voorlopige energielabel is alleen ter indicatie en om te laten zien waar er nog verbeteringen mogelijk zijn. Het ontbreken bij van een definitief energielabel bij de verkoop kan je een boete tot 405 euro kosten. Voor sommige gebouwen is een uitzondering gemaakt, zo hebben recreatiewoningen, woonboten, schuren en garages bijvoorbeeld geen energielabel nodig.

Om een idee te krijgen van hoe een energielabel eruit ziet, is hier een voorbeeld te zien. Bij het energielabel worden ook altijd tips voor verbetering gegeven.