standard

Wat is een elektrische of hybride auto?

Electrische-auto

Voor autofanaten een makkelijk te beantwoorden vraag maar voor mensen die niet tot deze groep behoren, wat is dat een elektrische auto?

De elektrische auto

stoommachine

De elektrische auto van Sibrandus Stratingh.

De elektrische auto is al uitgevonden rond de eerste helft van de 19de eeuw. De Nederlander Sibrandus Stratingh is naar verluidt de eerste ter wereld die in een elektrische auto reed. Echter de batterijen waren te zwaar en de actieradius van de elektrische auto was niet erg ver. De benzinemotor won het al vlug van de elektromotor. Tot op heden is dit het nadeel van de elektromotor ten opzichte van de benzinemotor. Een elektromotor heeft enorme aantallen batterijen nodig waardoor de auto zwaar wordt. Echter, de laatste jaren worden er steeds betere batterijen vervaardigd die lichter zijn. Er zijn nu al een groot aantal elektrische auto’s op de markt te verkrijgen. De gemiddelde actieradius ligt op ongeveer 150 kilometer voor prijzen uiteenlopend van 19.000 euro tot 34.000 euro.

De Hybride auto

Een null is een voertuig dat minimaal twee soorten aandrijving heeft. Over het algemeen betekent dit een elektrische en benzine aandrijving. Een half-hybride auto is een auto die op benzine rijdt. Maar de motor wordt geholpen door de elektromotor waardoor de auto veel minder benzine verbruikt. Volledig hybride auto’s kunnen op beide aandrijving rijden. Vaak is dit benzine op de snelweg en elektrisch in de stad. Ten slotte is er ook nog een verschil tussen ‘plug-in’ hybride’ en ‘niet plug-in’. Bij ‘plug-in’ hybride wordt de elektromotor van tevoren opgeladen, bij ‘niet plug-in’ wordt de elektromotor tijdens het rijden en remmen opgeladen.

Er komen steeds meer en betere modellen auto’s op de markt die beter zijn voor het milieu. Hopelijk is het over twintig jaar de normaalste zaak van de wereld om een elektrische auto aan te schaffen en beschouwen we de benzinemotor als iets uit de prehistorie.